Szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás egy vírusok, baktériumok, vegyszerek vagy autoimmun folyamat által kiváltott gyulladásos betegség. A gyulladás következtében a szívizom sejtjei pusztulni kezdenek, ez a vérkeringés fokozatosan romló károsodásához vezethet.

A betegség kezdetben általános tüneteket okoz, eleinte gyengeséggel, sápadtsággal, fáradtsággal és általános rossz közérzettel jár, emiatt a korai szakaszban nem feltétlenül gondolnak szívizomgyulladásra.

Ha azonban a tünetek elhúzódnak, ráadásul mellkasi fájdalom és légszomj is jelentkezik, már érdemes erre gyanakodni. A beteg ilyenkor már légzési nehézséggel küzd, gyakori a felgyorsult szívverés és jól megfigyelhető a megduzzadt lábfej. A tünetek a szívelégtelenség jeleivel, súlyos esetben szívritmuszavarral is társulnak, ami halálos kimenetelű is lehet.

Szívizomgyulladás előfordulása

A szívizomgyulladás bármely életkorban, és már újszülött kortól előfordulhat. A korai életszakaszban a legveszélyesebb, a csecsemőknél a betegség végkifejlete 50-75 százalékban halálos. Idősekre szintén veszélyes és nem csak rájuk: minden ötödik, a fiatal felnőtteket sújtó hirtelen halál oka ez a betegség.

Szívizomgyulladás kórlefolyása

Ugyanakkor felnőtt korban az enyhe szívizomgyulladás sokszor magától és maradéktalanul gyógyul. Ha viszont nem, akkor krónikussá is válhat és kialakul a nagyon súlyos szívizomelfajulás, amikor a szív ereje annyira lecsökken, hogy nem képes megfelelő mennyiségű vért pumpálni és keringetni.

Szívizomgyulladás diagnózisa

A szívizomgyulladás diagnózisát orvosi képalkotó eszközökkel állítják fel. Fel lehet ismerni EKG-vizsgálattal és szívultrahanggal is, de a leghatékonyabb a szív-MR vizsgálat. Azzal pontosan kimutatható, hogy a szívizom milyen mértékben károsult.

Szívizomgyulladás kezelése

A betegség kezelését a kiváltó ok megszüntetésével kezdik, bakteriális oknál antibiotikumokat, vírusos megbetegedés esetén nem szteroid gyulladáscsökkentőket adnak a betegnek. A szívműködés javítása érdekében általános kezelést alkalmaznak, amelynek lényege a teljes fizikai nyugalom, pihenés legalább fél éven át, az aktív élethez való visszatérés pedig csak a gyógyulás után lehetséges.


close