10 éve szívritmuszavar

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.
41 éves vagyok, kb. 10 éve vannak szívritmuszavaraim, amit a múlt héten szívkatéteres ablációval megszüntettek. A vizsgálatok során kiderült, hogy további eltérés látható (felmerült posteroseptalis rejtett köteg lehetősége).
Továbbá a zárójelentésből idézve: „EKG felvételén látható epsilon anamnesztikus, egyértelműen a tartós PSVT mellett jelentkező syncope hátterében felmerült arrhythmogen jobb kamrai dysplasia lehetősége. Echocariographias vizsgálattal enyhén csökkent systoles bal kamra funkciót látunk.”
Én kb. 10 éve járom az orvosokat a szívritmuszavarommal és enyhe mellkasi szorításom, nehézlégzésem van. Mivel minden leletem eddig negatív volt, csak egy enyhe billentyűzáródási hibát találtak, ezért csak antidepresszánsokat és béta-blokkolót kaptam.
Azt szeretném megtudni, hogy a most kiderült eredmények mit jelentenek? Persze még további vizsgálatokra kell mennem, de csak decemberre kaptam MRI-re időpontot, ezért szeretnék addig többet tudni a dologról.

2011. 10. 10. | 10:42

Kedves Kérdező!
Több dolog is felmerült a záró alapján . Egyrészt ez a bizonyos rejtett köteg, ami egy elektromos áthidalást jelent a pitvarok és a kamrák között, ami egyfajta rövidzárlathoz, és így ritmuszavarhoz vezet. Azért rejtett, mert sima EKG-n nem látszik, de elektrofiziológiai vizsgálat során észlelhető. Emellett az egyik EKG-eltérés és az eszméletvesztés miatt felmerült egy másik betegség lehetősége is, ez a bizonyos arrhythmogen jobb kamrai dysplasia (ARVD). Ez egy olyan eltérés, ami a szív jobb kamraizomzatának “elzsírosodásával” jár. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint az érelmeszesedést, vagy túlsúlyos betegeknél a szív külső felszínén megjelenő zsírlerakódást, itt az izomrostok között jelennek meg zsírsejtek, emiatt megbomlik az elektromos kapcsolat az izomsejtek között, és így ritmuszavarok alakulhatnak ki (mintha egy csomó vezeték szigetelés nélkül összegabalyodna). Az EKG-n az ún. epszilon hullám utalhat erre, de a diagnózishoz más kritériumnak is meg kell felelni, ehhez kell az MRI.
Az ARVD-nek azért van jelentősége, mert okozhat rosszindulatú ritmuszavart, emiatt sokszor ICD beültetésére van szükség (ez egy mini-defibrillátor, hasonlít a pacemakerre).
Mindenesetre az MRI eredményig ne szaladjunk előre ennyire, ez csak egy feltételezett diagnózis, próbáljon nem aggódni.

Orvosszakértő 2011. 10. 14. | 10:46
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close