Szívizomgyulladás és a reumás láz

A szívizomgyulladás kialakulásában több faktor játszhat szerepet. Streptococcus baktérium fertőzésének utóhatásaként reumás láz léphet fel például, amelynek egyik következménye lehet a szív károsodása.

A szívizomgyulladás (myocarditis) egy gyulladásos megbetegedés. Több faktor játszhat szerepet a kialakulásában: a vírusok közül leginkább az enterovírusokat (Coxsackie) említi a szakirodalom, de egyes baktériumok (Streptococcus) fertőzésének utóhatásaként is bekövetkezhet szívizomgyulladás.

A reumás láz esetében például ez utóbbiról van szó rendszerint. Rákellenes gyógyszerek, azaz citosztatikumok is okozhatnak ilyen gyulladást, miközben vegyszerek szintén szerepelnek a potenciális kiváltó tényezők listáján.

Szívizomgyulladás autoimmun folyamat miatt

Szívizomgyulladás következhet be autoimmun folyamat révén is. A gyulladás következtében a szívizomsejtek elhalása kezdődik meg. Ez a gyulladás legfőbb veszélye, hiszen így a szívműködésben fokozatosan áll be zavar. A sejtpusztulást egy bizonyos határig képes ellensúlyozni a szív – ez magyarázza a fokozatos tüneteket. Legtöbbször csak generális (általános), átmeneti és enyhe tünetekről beszélhetünk. Ritkábban tartósabb szimptómák mutatkoznak, ilyenkor keringési elégtelenség léphet fel, és a folyamat krónikussá válik. Ekkor már szívizomelfajulásról (cardiomyopathiáról, CMP) ír a szakirodalom. Ezután a szívizmok annyira legyengülnek, hogy nem tudnak elég vért átpumpálni, így a szervezet egész keringése veszélybe kerül.

Szívizomgyulladás és a reumás láz

A szívizomgyulladás összefügg az úgynevezett reumás lázzal is. Ez utóbbi 6-15 éves kor között a leggyakoribb. Ilyenkor a kötőszövet nem gennyes gyulladásáról van szó, ám a reumás láz nemcsak az ízületeket, hanem a központi idegrendszert és a bőr alatti kötőszöveteket is érinti. A reumás láz sokszor mandula- vagy torokgyulladás után lép fel. Az időeltolódás akár heteket is jelenthet.

Reumás láz és a Streptococcus

A reumás lázban a torokgyulladást kiváltó, úgynevezett A-csoportú Streptococcus-törzsek játszanak kulcsszerepet. Az immunrendszer, a szervezet természetes védekező rendszere a baktérium ellen lép fel. Az immunrendszer ellenanyagai azonban a saját szöveteket, szerveket is károsítják. A szervezet tehát rendellenes reakciót ad a baktériumfertőzésre, azokat a szöveteket támadja meg ugyanis, amelyek az antigéneket hordozzák.

Ez a téves immunreakció a leggyakrabban szívizomgyulladáshoz vezet. A Streptococcus-fertőzés megtámadhatja a vesét és a szívbillentyűket is, ami akár keringési elégtelenséget is okozhat. A reumás láz tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz és az ízületről ízületre vándorló gyulladás, amely komoly fájdalmat, duzzanatokat okoz.


close