Infarktus – amíg megjön a mentő

A szívroham figyelmeztető jelei a következők: mellkasi fájdalom – mely a bal karba vagy a nyak bal oldalára, esetleg a has felé sugárzik -, progresszív légszomj, zihálás, hideg verejtékezés. Ha eme tünetek bármelyikét észleli, azonnal hívja a mentőket!

Mielőtt a mentők megérkeznek

Noha a mentők általában 7-10 perccel a riasztás után már a helyszínen vannak, ez az idő örökkévalóságnak tűnik, ha fél, rémült és tehetetlennek érzi magát. A mentők megérkezéséig is számos dolgot tehet, mellyel segítheti az ő munkájukat, illetve minimalizálhatja a beteg állapotában bekövetkező esetleges tartós károsodást. Fontos, hogy maradjon nyugodt, higgadt. Nyugtassa meg a beteget, hogy a segítség úton van.

A szívroham áldozata összeeshet és eszméletét vesztheti. Az eszméletlen beteget helyezze stabil oldalfekvésbe, ellenőrizze a beteg légzését és pulzusát.

Amennyiben a betegnek nincs szívműködése, nem lélegzik, alkalmazzon mellkasi kompressziókat, de csak akkor, ha jártas ebben.

Ha a beteg eszméleténél van, normálisan lélegzik, helyezze kényelmes pozícióba, a ruházatát lazítsa meg a nyakán, mellkasán és derekán. Próbálja meg rávenni, hogy lélegezzen mélyeket. Míg a mentők kiérkeznek, ellenőrizze a beteg pulzusát 10 percenként, és rögzítse azt.

Milyen gyógyszerek, készítmények ajánlottak?

Hacsak a beteg nem allergiás rá, vagy nem szed más vérhígítót, adjon a betegnek aszpirint, ami természetes véralvadásgátló. Az acetil-szalicilsavból ilyenkor 500 mg szükséges, ezt nem úgy kell bevenni, mint a többi tablettát, hanem el kell rágni. Az aszpirin csökkenti a vérrögképződésért felelős vérlemezkék összeragadását, ami szívrohamot okozhat. A rendszeres aszpirinhasználat segít megelőzni a vérrögök kialakulását, fenntartani az erek megfelelő véráramlását.

Ha a betegnek már korábban felírták a nitroglicerint, most kapjon belőle az orvos utasítása szerint. Általában egy tablettát kell a nyelv alá tenni, és hagyni, hogy az feloldódjon. Fontos tudni, hogy a nitroglicerin hatására a vérnyomás veszélyesen alacsony lehet, illetve hogy használata nem ajánlott 36 órán belül, ha merevedési zavar elleni készítményt használt.

Gyűjtse össze az összes gyógyszert, melyet a beteg szed. Ez segít a mentősöknek is abban, hogy felállítsák a beteg kórtörténetét.

Távolítsa el a fizikai akadályokat!

Mozdítson el minden bútort vagy akadályt a mentők útjából, hogy ha megérkeznek, mihamarabb hozzáférjenek a beteghez. A házi kedvenceket is zárja el, ne legyenek láb alatt, ne támadhassanak rá a mentőkre.

Ne feledje, az idő nagyon fontos! Minél gyorsabban cselekszik, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a beteg túléli az esetet.


close