Szívinfarktus megelőzése

Szívbarát életmóddal megelőzhető a szívbetegségek és a szívinfarktus kialakulása. Egyes kockázati tényezőkön, úgymint örökletes betegségek vagy kor, nem lehet változtatni, mégis van néhány kulcsfontosságú lépés, mellyel megelőzhető a probléma kialakulása.

Az alábbiakban a szívinfarktus megelőzéséről olvashat.

Tilos a dohányzás és a dohány használata

A szívinfarktus és egyéb szívbetegségek egyik legnagyobb kockázati tényezője a dohányzás és a dohány használata. A dohányban található kémiai anyagok károsítják a szívet és az ereket, végül az artériák beszűkülhetnek (érelmeszesedés). Az érelmeszesedés szívinfarktushoz vezethet. A füst nélküli dohány, az alacsony kátrány- és nikotintartalmú cigaretta, mások füstjének belélegzése ugyanolyan kockázatot jelent.

A fogamzásgátlót szedő nők esetében nagyobb a kockázat a szívinfarktus vagy agyvérzés kialakulására. A kockázat a korral együtt nő, különösen a 35 évnél idősebb nők esetében.

Amint megszűnik a dohányzás, a szívbetegségek kockázata lényegesen csökken már egy év leforgása alatt.

A hét legtöbb napján testmozgást kell végezni

A rendszeres, napi testmozgás csökkenti a halálos kimenetelű szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben a testmozgás mellett az egészséges testsúlyra is odafigyel, az eredmény még jobb. A testmozgás a súlyszabályozás mellett segít megelőzni a magas vérnyomást, magas koleszterinszintet és a cukorbetegséget, valamint csökkenti a szívinfarktust okozó stresszt.

Szívbarát étrend

Alacsony telített zsír-, koleszterin- és sótartalmú ételeket ajánlott fogyasztani. Javasolt a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű és alacsony zsírtartalmú ételekben gazdag étrend, amely óvja a szívet. Naponta legalább ötször fogyasszunk az említett ételekből, így a szívinfarktus mellett a daganatos betegségek rizikója is csökkenthető. Az omega-3 zsírsav csökkenti a szívinfarktus kockázatát, véd a szívritmuszavartól és csökkenti a vérnyomást.

Néhány halfajta húsa, például a lazac és a makréla, omega-3 zsírsavat tartalmaz. Kisebb mennyiségben jelen van omega-3 zsírsav a lenmagolajban, dióolajban, szójabab olajban, repceolajban, valamint táplálékkiegészítő formájában is kapható.


close