Pangásos szívelégtelenség kezelése

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Párom 40 éves és tavaly októberben pangásos szívelégtelenséget állapítottak meg nála. Jelenleg az EF 18% ami elég gyenge pumpafunkció. Most 3 hetes kardiológiai rehabilitáción van a kórházban, a gyógyszereit állítják be. Az elmúlt egy hétben úgy érezte hogy jók a gyógyszerek, de most hétvégén ismét előjöttek a tünetei. Alkalmanként ellilul az ajka és beszúr a mellkasa. Azt mondták neki, ha érzi a szúrást a mellkasában akkor szóljon, így is volt jelezte, készítettek is EKG-t, de nem mutatott ki semmit, mert ez kb. 10-15 másodperc és elmúlik. Azután kapott gyógyszereket és sprayt amit a szájába kellett fújnia.
Ilyenkor nem kellene egy 24 órás EKG-ra rákötni, hogy ha jelentkeznek a tünetei akkor kimutatná?
Sajnos ez miatt is stresszeli magát ami gondolom a közérzetére rossz hatással van.
Attól tartunk ha így hazaengedik akkor ismét sűrűbben jelentkeznek a tünetei és mehet vissza kórházba. Vagy már lehet hogy a gyógyszeres kezelés nem is elég ilyen stádiumú szívbetegségnél? Nekünk még azt mondták, hogy még „túl jól” van ahhoz, hogy a következő lépéseket megtegyék (ritmusszabályozó beültetése, szívátültetés).
Milyen lépéseket/vizsgálatokat kellene még megtenniük az orvosoknak ilyen esetben?
2012. 05. 29. | 22:05

Kedves Kérdező!
A pár másodperces mellkasi szúrások ritkán szív eredetűek, emiatt ne izguljon. A 18%-os EF viszont valóban nem túl jó, érdemes lenne konzultációra elmenni a legközelebbi orvosi egyetemi centrum szívelégtelenség rendelésére. Háziorvosi beutaló, időpont egyeztetés szükséges.

Orvosszakértő 2012. 05. 31. | 21:53
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close