Szívinfarktust túlélni

Magyarországon 1993-ban még 15 ezren haltak meg szívinfarktusban, míg 2013-ban „már csak” 6512. A heveny szívinfarktusos betegek halálozása (rövid és hosszútávon) kevesebb mint a felére csökkent. A statisztikák is azt mutatják tehát, hogy a túlélhető szívinfarktusok száma is növekszik.

Arra, hogy túl lehet élni a szívinfarktust, (akár többször is) jó példa a volt amerikai alelnök öt esete. Dick Cheney 37 éves korában, még 1978-ban kapott először szívrohamot. Ezután következtek az 1984-es, 1988-as és 2000-es szívrohamai. Cheney közben amerikai alelnök lett. Miután 2008-ban távozott a hivatalából, 2010-ben újabb szívrohamot kapott. 2015-ben átültetett szívvel él az 1941-ben született politikus.

Sztent-beültetés

A halálozás csökkenése elsősorban az új érsebészeti beavatkozásnak, döntően a sztent-beültetésnek (PCI) köszönhető. Ennek célja a szívinfarktust okozó, elzáródott koszorúér mielőbbi megnyitása és a szívizom vérellátásának minél teljesebb helyreállítása. A PCI során az elzáródott koszorúerekbe egy fémhálót juttatnak be az érsebészek, és ez a háló „nyitva tartja” az addig összeszűkült eret. A PCI hatására így a halálozás az 1960-as években tapasztalt 30 százalékról 6,5 százalékra csökkent – amennyiben időben megkapta a beteg a megfelelő ellátást. Más megoldások is léteznek: a vérrögoldás és a koszorúeret áthidaló by-pass-műtét (CABG), miközben a szívinfarktust megelőző gyógyszeres kezelés is fejlődött.

Mentők azonnali értesítése

Ezért a túlélés szempontjából rendkívül fontos, hogy minél gyorsabban a megfelelő kardiológiai centrumba kerüljön a beteg, ahol azonnal meg tudják nyitni az elzáródott eret. A heveny szívinfarktus miatt egy éven belül elhunyt betegek fele a tünetek jelentkezése utáni egy-két órán belül halt meg, jórészt még a kórházba kerülés előtt – az OEP 2010-es közleménye szerint. Ezért fontos a közvélemény felvilágosítása az infarktus tüneteiről, hogy a betegek vagy „első észlelők” időben értesítsék a mentőket.

Szívinfarktus formái

A szívinfarktusnak alapvetően két fő formája van. Ezt az első EKG-görbe alakja alapján különböztetik meg a specialisták. Ha a szívet vérrel ellátó koszorúér teljesen elzáródik, az alighanem az ST-elevációs miokardiális infarktust (STEMI) jelenti. Ilyenkor minden perccel nő a véglegesen elhalt szívizom nagysága. A többi esetben NSTEMI-ről, azaz nem STEMI-ről van szó. A Nemzeti Szívinfarktus Regiszter szerint a katéteres érmegnyitás eredményességét bizonyítja, hogy az ST-elevációs betegek 30 napos halálozása 8,7 százalék, az ilyen kezelést nem kapó betegeké 21 százalék. Az NSTEMI-nél a halálozás 4,7, illetve 14,9 százalék volt, a kezeléstől függően.


close