Szívizomgyulladás kezelése

A szívizomgyulladás kezelési módját a szívizomgyulladás oka és az egészségi állapot határozza meg.

Az alábbiakban a szívizomgyulladás különböző kezelési lehetőségekről olvashat.

Szívizomgyulladás esetén a betegséget kiváltó okot kell azonosítani és kezelni. Általában gyógyszeres kezelést alkalmaznak a szívműködés javítása érdekében. Emellett legalább hat hónapon keresztül sok pihenésre és a fizikai aktivitás mérséklésére van szükség. A pihenés, a fizikai kímélet alapvetően fontos. A folyadék-felhalmozódás megelőzése érdekében kevesebb só fogyasztása javasolt.

Kórházi kezelés

Amennyiben komplikációk lépnek föl, kórházi kezelésre lehet szükség. A szívizomgyulladás kezelése után előfordulhat, hogy a szívizom károsodása tartós marad. Komplikáció lehet például a vérrögök megjelenése vagy a szívizom-gyengeség. Súlyos szívritmuszavar esetén egyéb gyógyszerekre is szükség lehet, vagy szívritmusszabályzóra, esetleg beültethető defibrillátora (ICD). A szívizom apró részeinek eltávolítása majd mikroszkópos vizsgálata inkább a szövettani, mint a klinikai diagnózis felállításában segít. A szívről készített angiográfiás vagy computer tomográfiás felvételek csak ritkán nyújtanak segítséget a szívizomgyulladás diagnosztizálásában.

Enyhe szívizomgyulladás

Felnőttek esetében az enyhe szívizomgyulladás magától is meggyógyulhat vagy csak kevés közvetlen kezelést igényel. Hasonlóképpen, a más fertőzés okozta enyhe szívizomgyulladás kezelésére gyakran elegendő gyógyszeres kezelés. A súlyosabb szívizomgyulladás szívritmuszavarhoz és szívelégtelenséghez vezethet, amennyiben a gyulladás károsítja a szívizmot. Ebben az esetben szükséges a gyógyszeres kezelés. Egyes súlyos esetekben szteroidok is szükségesek lehetnek.

Pihenés javasolt

A szívizomgyulladás akut szakaszában pihenés javasolt. Az aktívabb életvitelre csak a gyulladás és a szívkárosodás maradéktalan gyógyulása után lehet visszatérni, és akkor is nagyon fontos a fokozatosság. Számos esetben a szívizomgyulladás minimális szívkárosodást okoz. Enyhe esetekben a szívműködés teljesen helyreáll. Alkalmanként a súlyos szívizomgyulladásból is fel lehet épülni komolyabb maradandó károsodás nélkül. Azonban sajnos jellemző, hogy a súlyos gyulladás krónikus, előrehaladó és visszafordíthatatlan szívkárosodást okoz.


close