Mitől alakul ki az érelmeszesedés?

Az érelmeszesedés a szív-és érrendszeri betegségek egyik fajtája, mely az artériák belső falainak zsíros lerakódása miatt azok beszűkülésével, megkeményedésével jár.

Az artériák és erek oxigént és tápanyagot szállítanak a szívből a többi szervbe. Az egészséges artériák rugalmasak, erősek. Idővel azonban az artériákra nehezedő túl nagy nyomás az artériák falait vastaggá és merevvé teszik, ami korlátozza a véráramot a szervekhez és szövetekhez. Ez a folyamat az érelmeszesedés. Bár az érelmeszesedést gyakran szívproblémának tartják, a szervezet bármely területének artériáját érintheti.

Az érelmeszesedés megelőzhető, kezelhető állapot, amely fokozatosan alakul ki, s általában tünetmentes mindaddig, míg egy artéria annyira eltömődött lesz, hogy már nem biztosít elegendő vért a szerveknek, szöveteknek. Előfordulhat, hogy egy vérrög teljesen elzárja a véráramot, így szívrohamot, stroke-ot válthat ki.

Az érelmeszesedés lassú, progresszív betegség, mely már gyermekkorban elkezdődhet. Bár a pontos kiváltó ok ismeretlen, valószínűleg az artéria belső rétegének sérülésével kezdődhet. Ha az artéria belső fala megsérült, a vérlemezkék a sérülés helyén csoportosulva megpróbálják azt meggyógyítani, ami gyulladást okoz. Idővel a koleszterinből és egyéb hulladékokból származó zsíros lerakódások is a sérülés helyére kerülnek, szűkületet okozva az artériában. A zsírlerakódás darabjai megrepedhetnek, és bejuthatnak a véráramba, vérrögöt alkotva károsíthatják a szerveket:

  • ha a lerakódás a szívartériákban van, az szívinfarktushoz, anginás fájdalomhoz vezethet
  • ha a lerakódás az agyhoz vezető verőerekben van, a tünetek lehetnek a hirtelen kar/lábzsibbadás, nehezített/zavart beszéd, akár stroke-hoz vezethet
  • ha az érelmeszesedés a karok/lábak verőereiben van, a tünetek végtagfájdalom, és impotencia lehet

Az érelmeszesedés nem befolyásolható hajlamosító tényezői

Életkor – Ahogy öregszünk, az artériák egyre keményebbé válnak és veszítenek rugalmasságukból, így a szívnek egyre keményebben kell dolgoznia.

Nem – A férfiaknál nagyobb az érelmeszesedés kockázata, mivel a nőket a menopauzáig bizonyos mértékig védi az ösztrogén. Ezt követően az ő kockázatuk is akkora, mint a férfiaké.

Az érelmeszesedés befolyásolható okai

Megfelelő diétával, rendszeres mozgással csökkenthetjük az érelmeszesedés kockázatát, mely kiváltó okai között az alábbi tényezők szerepelnek:

  • Testsúly – Túlsúlyosaknál a szívnek keményebben kell dolgozni, ami sokkal nagyobb nyomást és károsodást jelent az artériák falára.
  • Magas koleszterinszint – meszesedést és plakk-felhalmozódást okoz az artériákban.
  • Magas vérnyomás – károsítja az artériák belső falát.
  • Magas vércukorszint – irritálja az artériák belső bélését.
  • Dohányzás – A cigaretta szén-monoxidot és több száz mérgező vegyi anyagot tartalmaz, ami károsítja az artériák érzékeny nyálkahártyáját, koszorúér betegséget okozva.

További, ajánlott cikkünk: Az érelmeszesedés megelőzése


close