Az étrend-kiegészítők és a kiegyensúlyozott étrend szerepe

Az emberi testnek számos alapvető tápanyagra van szüksége a megfelelő működés érdekében. A szív- és érrendszer egészségének megőrzése érdekében különböző proteinekre, vitaminokra, ásványi anyagokra, bioflavonoidokra, antioxidánsokra és más természetes kiegészítőkre van szükség. Az étrend-kiegészítők szedésével biztosítható a hiányzó tápanyagok pótlása.

Az alábbiakban a növényi szterolokról, halolajakról, többszörösen telítetlen szírsavakról, magnéziumról és antioxidáns vitaminokról olvashat.

Szív- és érrendszeri betegségek elkerülése érdekében fontos, hogy a telített zsír helyett inkább telítetlen, alapvető zsírsavakat fogyasszunk, például omega-3 zsírsavat, illetve olívaolajat vagy lenolajat használjunk. A többszörösen telítetlen zsírsavak növényi alapú ételekben és olajokban találhatóak. A többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezáltal csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Az omega-3 zsírsav többszörösen telítetlen. Nagyobb mennyiségben van jelen a tengeri halak húsában. Napi 0.5 és 1.8 gramm közötti mennyiségű halolaj biztosítja a szükséges mennyiséget.

A magnézium szükséges a szív izomtónusához. Számos szív-és érrendszeri megbetegedés alakulhat ki magnéziumhiány következtében. Étrendkiegészítésként az ajánlott napi adag 750-1000 mg.

A növényi szterolok természetes anyagok, melyek megtalálhatóak a gabonában, zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben és magvakban. A növényi szterolok csökkentik a rossz koleszterin mennyiségét, ezáltal csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Naponta 2 g növényi szterol fogyasztása ajánlott.

A táplálékkal szervezetbe jutatott antioxidánsok jótékony hatásúnak bizonyultak, és fogyasztásuk ajánlott. Antioxidáns vitaminban gazdag ételek például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák.


close