Gyógynövények szív- és érrendszeri betegségekre

Legfontosabb szervünk, testünk motorja a szív. A rohanó életmóddal, a nem megfelelő táplálkozással, a stresszel és a dohányzással, az ereket és a szívünket is megterheljük. Kis odafigyeléssel még a legsúlyosabb szív- és érrendszeri betegségeket – például szívinfarktust – is megelőzhetnénk, nézzük, hogyan.

Érelmeszesedés, koleszterin

Ha az érfalak rugalmatlanná válnak, érelmeszesedésről beszélünk, következményei a trombózis, a szívinfarktus, az agyvérzés. Oka, hogy az erek falára zsírszerű anyag (koleszterin) rakódik. Koleszterincsökkentő hatású gyógynövénynövény a tyúkhúr és az ösztörűs veronika. Naponta három csészével is ihatunk bármelyikből, amíg szükséges.

Szívproblémák, magas vérnyomás

Ha csak egyféle gyógynövényt akarunk vagy tudunk inni, az a galagonya legyen. Minden szív- és érrendszeri problémára ez a leghatásosabb gyógynövény, mert a szív és az erek izmait rugalmasan tartja, ezért a szív- és érrendszeri betegségek, azon belül is elsőként a magas vérnyomás kiváló gyógyszere. Szívritmust is szabályoz, szívideget nyugtat és a koszorúér elmeszesedését is megszünteti, megakadályozza annak a kialakulását.

Az öregedő szív elixírjének is nevezik, mert szívelégtelenség, artériás görcsök ellen is hatásos. Teája értágító és vérnyomáscsökkentő hatású. Gyógyteának a virágos hajtásvégből készítünk forrázatot, 15 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Szívpanaszok esetén naponta 2-3 csészével is lehet inni belőle.

Másik nagyon hasznos gyógynövényünk a fehér fagyöngy. Rendkívül széles körű a felhasználása. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus szabályozásra használható. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. Mivel a növény élősködő, ezért hatóanyagai a gazdanövény hatóanyagaival dúsulhatnak. Gyógyászati célokra a növény leveleit és ágvégeit hasznosítják. Gyógyteát hosszú, akár 10 órán át tartó, hideg vizes áztatással készítünk, a füvet nem szabad forrázni. Napi egy csészénél többet nem igyunk belőle, de ugyanúgy, mint a galagonya, ez is korlátlan ideig fogyasztható.

Visszér: többrétű hatás

A visszerek betegségében a gyógynövények szerepe többrétű. Egyes gyógynövények erősítik a vénákat, mások gyulladáscsökkentőek vagy éppen vérhígítók, azaz a vér alvadékonyságát csökkentik, ezzel akadályozva a vérrögök kialakulását.

Belsőleg az erdei málnalevél teáját fogyasszuk napi egy csészével, illetve a zsályát, szintén egy csészével. Ihatjuk ezeket felváltva vagy fele-fele arányban keverve is. Magyarországon kevésbé elterjedt, de igen hatásos gyógynövény a szúrós csodabogyó. Fokozza az érfalak rugalmasságát, ezzel segítve a vér áramlását. Alkalmazható szájon át bevéve és kenőcs formájában a felületes vénára juttatva.

Külsőleg a visszereket vadgesztenyéből készült krémmel kezelhetjük, ez az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény. A benne található rutin fokozza az érfalak rugalmasságát, csökkenti folyadékáteresztő képességüket. Ezen túlmenően gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz.


close