Szívbillentyűk betegségei

A szívbillentyűk gondoskodnak a vér egyirányú, normál áramlásáról, megakadályozzák annak visszafolyását. A rendellenesség akár már magzati korban is kialakulhat, általában szívműtéttel orvosolható.

Az alábbiakban a szívbillentyűk betegségeiről, a rendellenességek kialakulásáról, kezeléséről olvashat bővebben.

A szívbillentyű-betegségek kialakulása

A szívbillentyűk a terhesség első trimeszterében alakulnak ki, ezért a rendellenességek is ennek az időszaknak a következményei. Modern ultrahangkészülékkel már magzati korban kimutatható az elváltozás, mely az esetek nagy részében csecsemő- vagy kisgyermekkorban műtéti úton jól kezelhető.

Ha nem veleszületett szívbillentyű-problémáról beszélünk, akkor általában bakteriális fertőzés okozta szívbelhártya-gyulladás miatt kialakult szívbillentyű-gyulladással kell számolnunk. Gyakori az idült billentyűelégtelenség és a billentyűszűkület is. A gyulladás mielőbbi kezelése rendkívül fontos, hiszen elhanyagolt állapotban utóbbi két elváltozáshoz vezethet. A billentyűelégtelenségek további szívproblémákat okozhatnak, ilyen lehet például a szívkamrák megvastagodása, de szívbetegség tünete lehet akár a fulladás is. Bármilyen gyanú esetén orvoshoz kell fordulni, aki EKG-vizsgálattal igazolni tudja a szívbillentyű-rendellenességeket.

A szívbillentyű-rendellenességek kezelése

A szívbillentyű rendellenességeit mielőbb kezelni kell, mert a halogatott terápia miatt még súlyosabb betegség is kialakulhat. A billentyűkről véráramba kerülő baktérium-vegetációk a szervezet bármely részére elvándorolhatnak, és szeptikus embóliát okoznak. A billentyű komoly elváltozása miatt akár össze is omolhat a keringés. A billentyűszűkület akár szívátültetést is szükségessé tehet.

A kezelési lehetőségek egyike a gyógyszeres kezelés, antibiotikumot, szív- és keringéstámogató készítményeket írhat az orvos, és ha a terápia idejében elkezdődik, a betegség akár gyógyítható is lehet. A másik kezelési módszer a sebészeti beavatkozás, amely jelenthet műbillentyű-beültetést (műanyagból vagy állati szövetből, akár műtéti, akár katéteres úton), de legsúlyosabb esetben szívátültetést is.


close