Mellhártya-gyulladás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

21 éves fiú vagyok, február 2-án csütörtökön vettem észre, hogy kicsit fáj a mellkasom, nyomásérzést tapasztaltam. Pénteken is éreztem, az egyetemi orvos megvizsgált, sumetrolint írt fel. Még aznap hazautaztam Pestről Székesfehérvárra, és otthon észrevettem, hogy inkább a bal oldalon fáj, és megijedtem, hogy a szívemmel lehet valami.
Elmentem a háziorvosomhoz, akinek elmondtam a tüneteket, megvizsgált, kaptam fortedolt és coderitet. Ezután eltelt a szombat, szedtem a gyógyszert, a fájdalom hol abbamaradt, hol visszajött.

Ma, vasárnap kora reggel bementünk a sürgősségire mert megint éreztem ezt a nyomásérzetet a bal oldalon (valamiért ott jelentkezik, illetve néha-néha a szegycsont alatt, de az el is múlik).
Vettek vért, a vérképemmel minden rendben, mellkasröntgen negatív, EKG is rendben volt.
A végén a doktornő elmondta ezeket, én rákérdeztem arra, hogy akkor a szívem rendben van-e, ő mondta hogy nagyon fiatal vagyok ahhoz, hogy ilyen bajom legyen, és az EKG is negatív volt. Megkaptam az ekg papírt és a zárójelentést, amiben az van, hogy pleuritis (mellhártyagyulladás), de a tüdőm hangja is rendben volt.

A fájdalom nem erős, hanem egy folyamatos nyomásérzés, mintha lenne ott valami. A jobb mellemnél érzem, néha a szegycsontom is szúr egy picit, de az nem tartós, csak egyet szúr és utána órákig semmi.
Ma, vasárnap este (most, amint írom a levelem) is szintén így érzem, mellkasi nyomás, bal oldalon, emellett néha büfögéskényszerem van (mintha levegő szorult volna a gyomromba), illetve hurutosan köhögök. Meg egy kis étvágytalanság (de talán ez betudható a mai eseményeknek, amik valóban meg is viseltek kicsit).

Az lenne a kérdésem, hogy doktornő szerint kell félnem attól, hogy a szívemmel van valami, vagy tényleg csak valami légzőszervi betegség? Olvastam olyat, hogy ilyen hosszú ideig nem szokott fájni mellkas szívgond miatt, de nagyon aggaszt a helyzet, és meg is ijedtem rendesen. Illetve olvastam arról, hogy ilyen tünetet szívizomgyulladás is okozhat, és emiatt is eléggé félek. Erre mekkora esély van? És mit lehet rá szedni?

Kérem segítsen megmondani, mi lehet a bajom!
2012. 02. 05. | 20:24

Kedves kérdező!
Valószínűleg csak mellhártya-gyulladás áll a háttérben. Az EKG teljesen rendben van, a szívburok-gyulladásnál többnyire vannak EKG-eltérések, szívizom-gyulladásnál is lehetnek, ill. ilyenkor megemelkednek a vérben a szívenzim-szintek – nem írja, történt-e vérvétel. Valószínűbbnek tartom a pleuritist, de biztosabbat szívultrahangos vizsgálat mutatna (van-e folyadék a szívburokban, van-e falmozgászavar), ill. jó lenne látni a laborokat is. Ha a panaszok tartósak, vagy légszomj, ritmuszavar (gyakori melléütések, szapora szívverés – bár ez utóbbi bármilyen lázas állapotban előfordulhat) jelentkezik, javasolt kardiológiai vizsgálat.

Orvosszakértő 2012. 02. 08. | 21:59
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close