Pitvarfibrilláció

A szívritmuszavar speciális típusa közé tartozik a pitvarfibrilláció, amikor a szív nagyon gyorsan és teljesen rendszertelenül ver. Az eltérés lehet állandó jellegű, de tapasztalható rohamszerűen is.

Az alábbiakban részletesen olvashat a pitvarfibrilláció okairól, tüneteiről és kezeléséről.

A pitvarfibrilláció okai

Ha a pulzusszám a normális tartományon kívül esik, vagy szabálytalan a szívverés, akkor beszélünk szívritmuszavarról. Egészséges szervezet esetén a szívizmok percenként 60-90-szer húzódnak össze. Ez a szív elektromos tevékenységének az eredménye. Az első elektromos impulzusokat a sinuatrialis csomó hozza létre, és stimulálja az összehúzódásokat. Ha a szívnek ez a saját ritmusszabályozója sérül, nem tudja elindítani az elektromos rendszert. Előfordulhat, hogy a szívizomban a normálistól eltérő elektromos aktivitás támad, amely megnöveli az összehúzódások számát. Szívritmuszavart okozhat az is, ha az elektromos impulzusok vezetési mechanizmusa sérül.

A pitvarfibrillációban szenvedő, többnyire idős betegek körülbelül egyharmadánál nem állapítható meg egyértelműen szívritmuszavart okozó elsődleges betegség, de sok esetben a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, a szívizombántalom, a pajzsmirigy működési elégtelensége, illetve a tüdőembólia váltja ki a ritmuszavart. A panaszok forrása lehet a nagymértékű koffein- és alkoholfogyasztás, vagy a gyógyszermérgezés is.

A pitvarfibrilláció tünetei

A beteg általában erős szívdobogásérzésre, gyors, szabálytalan szívverésre panaszkodik. Jellemző lehet azonban normál vagy alacsony pulzusszám is attól függően, hogy az ingerület hogyan vezetődik át a kamrákra. Mellkasi fájdalmat érezhet, légszomj és szédülés gyengítheti. A pitvarfibrilláció megállapításához elektrokardiográf szükséges, amely méri a szív elektromos aktivitását. Ha a pitvarfibrilláció nem folyamatos, az orvos 24 órás EKG-készülék viselését rendelheti el.

A pitvarfibrilláció kezelése

A gyógyszeres kezelés a szívritmus beállítása. Alkalmazható pl. propafenon, verapamil, és béta-blokkolók is. Súlyos tachycardia esetén a normális szívverés visszaállítása érdekében a mellkasba szabályozott áramütést vezethetnek.


close