Magas vérnyomás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Nagyon kérem, hogy válaszoljon, mert nagyon meg vagyok rémülve! 2 napja megmértem a vérnyomásom lefekvés előtt 128/71 hgmm volt. Néztem egy helyes kis filmet egyszer csak a szívem össze-vissza kezdett verni. nem extrák voltak, hanem hol kihagyott, hol meg össze-vissza kalimpált. Megmértem a vérnyomásomat 195/102 hgmm volt. Bevettem Rivoltrilt, Betalocot és 25 mg-os Tensiomint. Egyébként minden reggel mérem a vérnyomásom 117 és 128, 130 körül van. Tegnap ez a jelenség újra előfordult, összevissza kalimpált, kihagyott, szabálytalanul ütött, 10-ől 6-szor. A vérnyomásom megint felszaladt 197/112-re újra bevettem a gyógyszereket. A gyógyszerek beszedése után kb. 20-30perc múlva rendeződik. Van itthon cardy home EKG-m azt írta ki kamrai vezetési zavar. Sinus ritmus negativ T aVL-ben Voltam orvosnál. Holterre kell várnom.
Azóta nem tudok megnyugodni, semmi másra nem tudok figyelni, csak, hogy ne jöjjön újra ez a félelmetes érzés és a magas vérnyomás.
Tessék mondani a magas vérnyomástól ver össze-vissza? Vagy mert össze-vissza ver, ezért ugrik ki a vérnyomásom? Bele lehet halni? Nem tudok normálisan élni, gondolkodni azóta! Kizárólag ezen rettegek a szó szoros értelmében! Valamit írjon legyen szíves, de ne azt, hogy menjek kardiológushoz, mert megyek, de amire odajutok, mert időpontot kellett kérni, meg fogok bolondulni.
Nagyon köszönöm a válaszát!
54 éves nő.
2011. 02. 16. | 11:13

Kedves Kérdező!
Ne aggódjon, remélhetőleg nincs semmi baj. Ha jól értettem, eddig is szedett vérnyomásra gyógyszert. Nem tudok konkrét választ adni a kérdésére, elképzelhető, hogy az elmúlt pár nap változékony-szeles időjárásának köszönhetően borult fel a vérnyomás. Ez plusz terhelést rótt a szívre, a a szív falának feszülése következtében extrák, esetleg pitvarfibrilláció jelentkeztek, majd a Holter eldönti, milyen típusú ritmuszavar volt. Azonban fordítva is igaz lehet, a ritmuszavar miatti félelem, szorongás miatt is felmehetett a vérnyomás. Az extrák, a pitvarfibrilláció nem életveszélyes eltérések, az utóbbi esetén azonban vérhígító kezelés beállítására lehet szükség, ezért is fontos az elkülönítés. Ha gyakran ismétlődnek ezek a kiugrások, érdemes részletesebben kivizsgálni, nem áll-e valamilyen szervi eltérés a háttérben (pl. veseartéria szűkülete, hormonzavar). Próbáljon megnyugodni, ha ezen őrlődik, csak rosszabbat tesz magának, viszont vizsgálatok nélkül nehéz konkrét okot mondani.

Orvosszakértő 2011. 02. 20. | 12:48
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close