Prolapsus vagy stressz

Orvos válaszol rovat
A problémám az, hogy az utóbbi időben gyakran jelentkezik terhelés hatására remegés, végtag- és arczsibbadás, forróság-érzés a mellkasomban. Fáradt, ingerlékeny vagyok. Rosszulléteim során ájulás-érzésem van, úgy érzem, összeesek.

A vérnyomásom 100/70 körüli, a pulzusom néha 100, néha csak 60. Gyakran szédülök, néha meg-meg szédülök, de nem tartósan. 10 éve voltam ezekkel a panaszokkal orvosnál, azt mondták, hogy a mitrális billentyű jobbra prollabál, gyorsan ver a szívem és az egyik kamra kitágult.

Megnyugtattak, ilyen szinte mindenkinek van. Most itt vagyok ugyanazzal a problémával és most Öntől szeretnék választ kapni hogy mi is lehet ez, mennyire vegyem komolyan.
2011. 02. 17. | 08:35

A panaszok megfelelhetnek a prolapsusnak, de akár stressz számlájára is írhatók. Nem derül ki, hány éves (van-e kockázata pl. koszorúér-betegségnek), járt-e az utóbbi időben kontrollon. Mivel a prolapsus ritkán ugyan, de romolhat, érdemes néhány évente kontrollálni, ezért azt javaslom, keressen fel kardiológiai szakrendelést (ráadásul nem derül ki az sem, mennyire volt tág a kamra, ezt is jó lenne ellenőrizni). Ha nem romlott a billentyű állapota, akkor valószínűleg életmódváltásra van szükség, rendszeres sport, stresszoldás, bő folyadékfogyasztás enyhíthet a panaszokon.

Orvosszakértő 2011. 02. 20. | 12:49
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close