Szapora pulzus

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Egy hónap múlva leszek 22 éves. Túlsúlyos vagyok, az elmúlt egy-két évben elhíztam egy korábban sikeresnek hitt fogyókúra után, intenzív edzésekkel (testépítés és karate - semmit nem szedtem ez idő alatt), azonban nem egészségügyi probléma miatt abbamaradtak.
Másodszor éltem át viszont egy rendkívül furcsa jelenséget egy hónap alatt. Első alkalommal edzésre próbáltam volna visszaszokni (vissza szeretnék térni a harcművészetekhez), második alkalommal takarítottam. Mindkét alkalommal lehajolás közben jelentkezett a probléma: a pulzusom 200 környékére ugrott, szó szerint hirtelen ugrott oda, gyorsabb lett, mint amit valaha tapasztaltam, beleértve egy másfél órás, fél órás küzdéssel tarkított karate edzést is, egyébként nagyon hasonlított rá, lényegében pont olyan volt, mint egy intenzív edzés után, csak hirtelen kezdődött egy lehajolásnál, gyorsabb volt és most a mellkasom lényegesen jobban lüktetett vele együtt. Nem fájt semmim, nem görcsölt semmim, egy a mellkasomban tapasztalt, elképesztően kellemetlen és zavaró érzésen kívül semmi egyebet nem tapasztaltam, Mindkét esetben nagyjából 10 perc kellett, amíg a pulzusom 180 környékére csökkent és legalább egy órán keresztül még száz felett volt. Nem tudtam mi lehet, nagyon megijedtem, mindkét alkalommal pont egyedül voltam a lakásban, első alkalommal úgy megijedtem, hogy majdnem hívtam a mentőket, elképzelni se tudtam, hogy mi történik velem. Aztán eszembe jutott, hogy apámnak fiatal korában volt szívritmuszavara, és bár gondolom az orvosok ezt nem szeretik, de utána néztem a tüneteinek, a szupraventrikuláris tachycardia tünetei le is írják, amit átéltem.
Orvosnál még nem jártam, nemrég költöztem és még bejelentve se vagyok, mert nem sikerült még egyeztetnem a főbérlőmmel, de már folyamatban van, addig is megkérdezném, hogy okozhat-e ilyet az elhízás, vagyis hogy nincs bajom, csak túlzottan terhelem magam bútorok tologatása közben, vagy valószínűbb a szívritmuszavar? Utóbbi esetet hogy állapítják meg, hogy kezelik, ki lehet-e gyógyulni belőle (apám például lassan 30 éve nem tapasztalt ilyet és gyógyszert sem szed), örökölhető-e ilyesmi, illetve háziorvoshoz forduljak-e első körben vagy egyből szakorvoshoz menjek-e, lehet-e utóbbit és ha igen, milyen szakorvoshoz menjek?
Köszönöm!
2011. 02. 08. | 13:14

Kedves Kérdező!
A tünetek valóban megfelelhetnek szupraventrikuláris tachycardiának, PSVT-nek. Bár az elhízás következtében is megemelkedhet a pulzusszám, az ilyen szapora pulzus, és a hirtelen kezdet inkább a ritmuszavart valószínűsíti, egyfajta elektromos rövidzárlatot a szíven belül. Nem mindig könnyű elcsípni az aritmiát, a pontos diagnózishoz kellene egy panasz alatti EKG – esemény Holter, transztelefonos EKG hosszabb ideig van a betegnél, nagyobb eséllyel sikerül velük rögzíteni a ritmuszavart. A kezelés az aritmia típusától, a panaszok sűrűségétől is függ, szükség esetén gyógyszer, vagy katéteres abláció jön szóba (ez utóbbi kb. 95%-ban végleg megszüntetheti a ritmuszavart). Háziorvosi beutalóval javasolt kardiológiai szakrendelés felkeresése.

Orvosszakértő 2011. 02. 10. | 12:46
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close