Az érelmeszesedés megelőzése

Az érelmeszesedés nem visszafordítható, és olyan nyilvánvaló hajlamosító tényezőire, mint a nem (a férfiaknál nagyobb a kockázat), az öregedés és a genetikai hajlam, nem lehetünk befolyással.

Az érelmeszesedés folyamatának lassítására, a probléma megelőzésére ugyanakkor számos eszközünk van.

Igényel némi áldozatot, de megéri: egészséges életmóddal, helyes szokásokkal jelentős befolyással lehetünk e betegség lefolyására.

Egészséges testsúly fenntartása

A túlsúly extra terhelést ró a szív- és érrendszerre, az artériák könnyebben károsodnak. A megelőzés fontos pontja a felesleges kilók leadása, amelyben a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is sokat segít.

A változatos, de zsírszegény, növényi rostokban gazdag táplálkozás egyrészt segít a túlsúlytól való megszabadulásban és/vagy az optimális testtömeg fenntartásában. Másrészt pedig, mivel az LDL koleszterin magas szintje az erek meszesedését vonja maga után, a koleszterinszegény étrend közvetlenül is fontos tényezője a megelőzésnek.

Dohányzás elkerülése

Kerülni kell a dohányzást: a dohánytermékekből a szervezetünkbe jutó ártalmas anyagok is hozzájárulnak az erek falán lerakódó meszes plakkokhoz.

Rizikót jelentő betegségek kezeltetése

Egyes zavarok, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint komoly rizikófaktorai az érelmeszesedésnek, rendszeres ellenőrzést igényelnek. Egészséges életmóddal ezek az állapotok is megelőzhetők, ha azonban már kialakultak, mindenképpen kezeltetni kell őket.


close