Szívinfarktus előjelei

A szívinfarktus előjelei közül a sűrűsödő mellkasi fájdalom és a hányinger-érzés számít a leggyakoribbnak, ám egyénenként széles skálán változhatnak a legelső tünetek.

Mikor gondoljunk szívinfarktusra?

Az erős, szorító mellkasi fájdalom, amely a nyak, illetve a bal kar felé sugárzik, a halálfélelem, nehezen kitapintható pulzus, verejtékezés, sápadt arc – ha a beteg ezeket a tüneteket észleli, azonnal orvost kell hívni, hiszen nagy a valószínűsége egy szívinfarktus bekövetkezésének.

A szív koszorúerének elzáródása sok esetben okoz infarktust. Ezt nehéz felismerni, hiszen legtöbbször orvosi vizsgálatokon derülnek ki az erre utaló jelek. Így például a koszorúér trombózisára utalhat fehérvérsejtek számának emelkedése, egyes laborértékek, megemelkedett vércukorszint, illetve az EKG vizsgálat bizonyos eltéréseket mutathat.

A szívinfarktus megelőzése

A szívinfarktus bekövetkezése bizonyítottan valószínűbb a dohányzók körében, illetve azoknál, akik stressznek vannak kitéve, magas a vérnyomásuk, illetve vércukorszintjük. Az infarktus jellemző rizikófaktora emellett az elhízás is. Így a helyes életmód, az egészséges táplálkozás, illetve rendszeres testmozgás segíthet a szívinfarktus megelőzésében.

A szívinfarktus tüneteiről további információt találhat egyik korábbi cikkünkben: Szívinfarktus tünetei


close