Az ejekciós frakció

A szívműködés szempontjából igen fontos ejekciós frakció egy olyan arányszám, ami megmutatja, hogy a szív a bal kamrából a vér hány százalékát pumpálja ki. A szívelégtelenség súlyosságának osztályozását segíti.

Egészséges szervezetben a szívverésenként kipumpált vértérfogat értéke a telt kamrához viszonyítva nagyjából 60 százalék. Ha ennél kisebb a mért érték, valószínűleg szisztolés, ha magasabb, akkor minden bizonnyal diasztolés működési zavar áll fenn.

Amennyiben a szívizom összehúzódási képessége romlik, az úgynevezett ejekciós frakció (ez a verőtérfogat és a végdiasztolés volumen hányadosa) csökken, ha pedig a kamra nem tud kellő mennyiségű vért továbbítani, bal kamra elégedetlenség alakul ki, mely számos következménnyel jár.

Ha a szív lassabban forgatja a vért, a keringés során a létfontosságú szervek vérellátását csak a többi szerv kárára tudja biztosítani a szervezet, ilyenkor a vesék mellett az emésztőrendszer jut kevesebb vérhez. Ha pedig nő a bal kamrában az átmenetileg tárolt vér, nő a nyomás is, a bal pitvaron át a tüdőben található erekig, ezt pedig a nyirokrendszer képtelen lekövetni.

Ejekciós frakció mérése

Az ejekciós frakció méréséhez ekhokardiográfiát alkalmaznak, mely nem csak a szívpumpák funkcióit, hanem a szív- és a szívbillentyűk működését is vizsgálja. A műszer lehetőséget ad arra, hogy az orvos megállapítsa, hogy megvastagodtak-e a szív falai, megfelelően működnek-e a billentyűk, szabályosak és mely területen kórosak a szívösszehúzódások. Ez alapján diagnosztizálható, hogy a szívelégtelenséget szisztolés vagy diasztolés működési zavar okozza.

Szívelégtelenség csoportosítása az ejekciós frakció alapján

A szívelégtelenség csoportosítása az ejekciós frakción alapul, egyik osztályba a csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségek (bal kamra szisztolés diszfunkció vagy szisztolés típusú szívelégedetlensé), míg a másikba a megtartott ejekciós frakció tartozik, melyet más néven diasztolés szívelégtelenségnek nevezünk.
Amennyiben az EF-érték 40-50 százalék közé esik, közepes fokú szisztolés diszfunkció áll fenn.


close