Mi áll a háttérben?

Orvos válaszol rovat
Üdvözlöm! Szeretném a véleményét kérni. 51 éves nő vagyok. Kardiológiai eseményem volt már korábban. Paroxismalis tachycardiák, emiatt ablatio is történt. Azóta jól vagyok, kardiológiai gondozás alatt sem állok, gyógyszert sem szedek. Az utolsó echomon EF: 47%, jelzett MI, diastoles functiozavar, relaxzavar. EKG neg. RR: 120-130/80-90 Hgmm.
Az utóbbi 3 napban (12 órás műszak után, de szellemi munkát végzek), este lefekvés után nagyon erős szívdobogásom volt. Nem gyors és nem rendetlen (elvétve 1-1 extrát éreztem, de az néha elő szokott fordulni), csak erős. Nagyon kellemetlen volt és a mellkasban is éreztem valami kellemetlent, de az nem volt vészes. Nem tudom pontosan megmondani mi volt ez az érzés. Inkább nyomásszerű jelenség... Amitől megijedtem egy kicsit az volt, előbb az alsó fogsorom kezdett el fájni, de az elmúlt - legalábbis akkor már nem éreztem, amikor a nyakamon, ott ahol a pajzsmirigy van, nagyon erős szorító fájdalom jelentkezett. Az erős szívdobogással ellentétben ez max. 10 percig tartott, talán még addig sem. Nem fulladtam, nem verejtékeztem, semmi más tünet nem volt. Tudom, hogy vizsgálatok nélkül csak irányt tud mondani, meg a korom miatt azt mondhatja, hogy menjek orvoshoz, de nem szeretném, ha feleslegesen terhelném a kasszát, na meg feleslegesen foglalnám az időt az igazi betegek elől, hiszen nekem aktuálisan most semmi panaszom nincs.
Édesanyámnak szívinfarktusa volt és évekkel később abban is halt meg. Nem pánikolok, de arra gondoltam, hogy lehet, hogy ez angina volt, csak nem úgy jelentkezett, mint anyunál, mert ő a szívtájékon érezte a szorítást meg gyomorgörcsszerű fájdalma volt.
Mi az Ön véleménye?
Nagyon várom és előre is köszönöm a válaszát!
2014. 01. 10. | 10:36

Kedves Kérdező!

Igen, mindenképpen javaslom, hogy forduljon a kezelőorvosához, szükség esetén egy szakorvoshoz. Egy általános, átfogó vizsgálat fontos lenne a pontos diagnózis felállításához. Amennyiben nem találnak szervi problémát, érdemes lenne végiggondolni, hogy esetleg valamilyen lelki, pszichés gond áll a háttérben. A leírtak alapján mindez akár pánikroham is lehetett. Ha így van, akkor is ajánlom, hogy keressen egy megfelelő szakértőt, aki a probléma gyökerét akarja feltárni és megoldani, és nem pusztán tüneti kezelést alkalmaz.

Minden jót kívánok!

Orvosszakértő 2014. 01. 10. | 17:57
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close